Startsidan » Ekonomi » Vad är Blancolån

Vad är Blancolån

Blancolån är den vanligaste typen av lån riktade mot konsumenter, detta av den enkla anledningen att det är ett rent konsumtionslån och att låntagaren inte behöver ställa någon slags säkerhet, varken pant i reell egendom eller informell säkerhet i form av borgen, för att teckna lånet.

Blancolån, eller privatlån som en annan benämning lyder, har funnits i alla tider, men denna typ av lån har blivit vanligare i våra moderna dagar i takt med att vi numera har en mer fri konsumtion och att det är betydligt enklare för en långivare att få reda på hur en privatpersons ekonomi ser ut.

Låna från några tusen till 400 000 kr

Blancolån är mycket flexibla och det finns i praktiken inga begränsningar för hur ett lån av den här typen kan konstrueras. Enligt branschstandard gäller idag dock att högsta möjliga lånebelopp är 400 000 kr.

Att notera är att det endast är ett fåtal banker och kreditinstitut som sträcker sig så högt. De flesta anger i stället ett maximalt lånebelopp på antingen 300 000 kr eller 350 000 kr. Vad gäller lägsta möjliga lånebelopp är spridningen bland långivarna desto större.

Vissa, till exempel de stora affärsbankerna, anger en minimigräns på i genomsnitt 20 000 kr. Andra, särskilt nischbanker och finansbolag, sätter normalt gränsen betydligt lägre, ibland ända ner mot några tusenlappar – detta för att lånet ska fungera som ett alternativ till smslån.

Flexibel återbetalningstid

Som du har sett är lånesumman mycket flexibel. Detsamma gäller återbetalningstiden, det vill säga den tid under vilken du ska betala tillbaka på lånet med amorteringar och räntor. Hos de flesta långivare kan du välja en återbetalningstid på mellan 2-10 år.

En hel del låter dig även låna på ett års tid och lånar du betydande belopp kan du ofta välja en återbetalningstid på upp till 12 år eller till och med 15 år.

Ingen säkerhet behövs för blancolån

Som sagt behövs ingen reell säkerhet för att teckna ett blancolån. Långivaren har emellertid en indirekt säkerhet, och den ligger i dina löpande inkomster. Det är därför det alltid finns ett krav på att du ska ha åtminstone en viss regelbunden inkomst för att du ska komma ifråga för ett blancolån.

Du kan givetvis be någon ställa upp som borgensman för lånet och möjligheten att ansöka med en medsökande finns också alltid. Det kan vara bra att känna till att dina chanser att få lånet beviljat kan öka ganska så rejält om du har en medsökande.

Att ansöka om blancolån på nätet

I princip alla de banker, finansbolag och kreditinstitut som erbjuder blancolån erbjuder potentiella låntagare att ansöka direkt på nätet. Det första steget är att fylla i ett ansökningsformulär. Det är normalt ganska snabbt avklarat. Därefter ska du godkänna villkoren och sedan skicka in din ansökan.

Med uppgifterna i ansökan som bakgrund inhämtar långivaren en kreditupplysning som i sin tur ligger till grund för den kreditkontroll som visar om du ska kunna beviljas lån eller inte. Om du blir beviljad lånet kan du ibland faktiskt signera låneavtalet direkt på nätet. Det är dock vanligare att du får låneavtalet hemskickat med Posten och sedan ska skicka in det undertecknat i retur.

Vad är blancolån

Blandade inlägg

Vad är kontrakturer

Kontrakturer, missbildning, är resultatet av en stelhet eller förträngning i dina muskler, leder

Om Jason Statham grundade Raspberry Pi

Om Jason Statham grundat Raspberry Pi kanske han inte hade haft sin actionspäckade fysik. Ganska li

Vad är en serie bilder tagna i ögonblick innan en så kallad katastrof

Internet svämmar över med bildserier på roliga händelser eller ögonblick innan katastrofer! Mis

Vad är BMI

Body mass index eller BMI, är ett mått som används för att uppskatta mängden kroppsfett en pers

Vad är sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering eller "SEO" är en marknadsföringsform inriktad på att öka synlighet i organ

Vad är insulin

Insulin är ett naturligt hormon som görs av bukspottkörteln som styr nivån på socker, glukos, i

Vad är montessoripedagogik

Montessori, utvecklat av Dr Maria Montessori, är en barn-centrerad pedagogisk strategi grundad på

Vad är en hemsida?

Internet i sig gav inte behovet av en hemsida när det uppfanns utan begreppet hemsida blev allmänt