Startsidan » Data IT » Vad är Blue Ray

Vad är Blue Ray

Blue Ray skapades 2002 av Panasonic Corporation (Panasonic, Technics), Pioneer, Philips, Thomson, LG Electronics, Hitachi, Sharp, Samsung, Toshiba och Sony.

Datakapaciteten avgörs i hur många lager skivan har och en enlagers-skiva kan lagra 25gb vilket ger utrymme för riktigt bra bild och ljud.

Du kanske har haft en DVD-skiva i bokhyllan med din favoritfilm och tittat på den på en tjock-tv.. Minns du? Kommer du ihåg hur bildkvaliteten var? Du kanske också minns när du bytte från tjock-tv till platt-tv.

I början så var det inte nödvändigtvis HD-upplösning i en platt-tv men det var helt klart hetsigt kring faktumet att man skulle ha HD i sin platt-tv, även om det inte fanns en enda kanal som visades i den högre upplösningen.

Det var då Blue Ray kom till sin rätt. Blue-Ray var nämligen som DVD (med samma storlek på cd-skivan) fast med högre upplösning, alltså High Definition. Den kunde endast ses via en blue-ray-spelare och med hjälp av en tv-apparat med stöd för detta.

Blue Ray var dock inte det enda alternativet eftersom HDDVD också fanns på marknaden men fick se sig omsprungen snabbt av filmbolagen som valde att använda sig utav Blue Ray istället.

Idag streamar vi allt mer media direkt till tv-apparaten i HD men denna teknik går inte riktigt att jämföra med blue ray eftersom upplösningen i streamat material är betydligt lägre.

vad-är-Blu-ray

Blandade inlägg

Vad är kbt terapi

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en form av behandling som fokuserar på att undersöka sambanden m

Vad är retorik

Retorik är ett av de ord som kan betyda olika saker för olika personer. Så, hur definierar vi nå

Vad är ett faktureringsprogram

Ett faktureringsprogram används för att digitalt skapa och spara fakturaunderlag. Det kan bestå a

Vad är bredband

Bredband är en hög-hastighetsanslutning till Internet. Innan bredbandet kom man åt Internet med u

Vad är dvb-t

DVB-T eller Digital Video Broadcast - Terrestrial är den mest använda digitala TV-standarden som a

Vad är klockan i usa

Vad är klockan i USA? Det beror lite på.. Eftersom USA är större på bredden så skiljer det 3