Startsidan » Medicin » Vad är insulin

Vad är insulin

Insulin är ett naturligt hormon som görs av bukspottkörteln som styr nivån på socker, glukos, i blodet. Insulin tillåter celler att använda sig av glukos för energi. Celler kan inte använda glukos utan insulin.

Insulin vid diabetes

Diabetes: underlåtenhet att göra insulin eller att reagera på det utgör diabetes mellitus. Insulin görs specifikt av betacellerna i kobbar och skär i Langerhans i bukspottkörteln.

Om betacellerna urarta så att kroppen inte kan göra tillräckligt med insulin på egen hand, typ I diabetes resultat. En person med denna typ av diabetes måste injicera exogent insulin (insulin från källor utanför kroppen).

Typ 2 diabetes

Vid typ II-diabetes producerar betacellerna insulin, men celler i hela kroppen svarar inte normalt på den. Trots detta kan insulin också användas vid typ II-diabetes för att hjälpa till att övervinna cellers resistens mot insulin.

Genom att minska koncentrationen av glukos i blodet, är insulin tänkt att förhindra eller minska de långsiktiga komplikationer av diabetes, inklusive skador på blodkärlen, ögon, njurar, och nerver.

Historia om insulin

År 1921, Frederick Grant Banting och Charles H. Best upptäckte insulin medan de arbetade i laboratoriet för John J.R. MacLeod vid University of Toronto. Banting och bästa extraherade materialet från bukspottkörteln hos hundar.

De använde först detta material för att hålla diabetes hundar vid liv och 1922 använde de det framgångsrikt på en 14-årig pojke med diabetes. 1923 upptäckte James B. Collip, en biokemist, att renandet av extraktet förhindrade många av biverkningarna.

År 1923 tilldelades Banting och MacLeod Nobel priset. Bästa och Collip var förbisedd men Banting och MacLeod delade prispengar med dem. Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) första godkända insulin i 1939.

Insulin var det första hormonet som syntetiserades helt i laboratorie, en bedrift som genomfördes 1966 av den amerikanske arbetaren Michael Katsoyannis och forskare i Kina. Det första rekombinanta Human-insulinet godkändes av FDA först 1982.

 

vad är insulin
Konsultera alltid med din läkare vid behov av vård.

Blandade inlägg

Vad är BMI

Body mass index eller BMI, är ett mått som används för att uppskatta mängden kroppsfett en pers

Vad är ett företagslån

Ett företagslån är ett lån som ett företag tecknar hos en kreditgivare eller t.ex. en bank. Ett

Vad är jpg

JPG är ett filformat för en bild i t.ex. en dator eller på en hemsida. Formatet är det mest anv

Vad är bredband

Bredband är en hög-hastighetsanslutning till Internet. Innan bredbandet kom man åt Internet med u

Vad är internet

Ett sätt att ansluta en dator till en annan dator var som helst i världen via dedikerade routrar o

Vad är ett moderkort

Enkelt uttryckt så ansluts alla komponenter och delar tillsammans via moderkortet. Allt som gör at

Vad är negativ stress

Normalt kan stress fungera som en prestationshöjare. Men om din tröskel för hur mycket stress du

Vad är en skidtunnel

En skidtunnel är en konstgjord skidanläggning i en tunnel som är skapad för att kunna utöva lä