Startsidan » Medicin » Vad är insulin

Vad är insulin

Insulin är ett naturligt hormon som görs av bukspottkörteln som styr nivån på socker, glukos, i blodet. Insulin tillåter celler att använda sig av glukos för energi. Celler kan inte använda glukos utan insulin.

Insulin vid diabetes

Diabetes: underlåtenhet att göra insulin eller att reagera på det utgör diabetes mellitus. Insulin görs specifikt av betacellerna i kobbar och skär i Langerhans i bukspottkörteln.

Om betacellerna urarta så att kroppen inte kan göra tillräckligt med insulin på egen hand, typ I diabetes resultat. En person med denna typ av diabetes måste injicera exogent insulin (insulin från källor utanför kroppen).

Typ 2 diabetes

Vid typ II-diabetes producerar betacellerna insulin, men celler i hela kroppen svarar inte normalt på den. Trots detta kan insulin också användas vid typ II-diabetes för att hjälpa till att övervinna cellers resistens mot insulin.

Genom att minska koncentrationen av glukos i blodet, är insulin tänkt att förhindra eller minska de långsiktiga komplikationer av diabetes, inklusive skador på blodkärlen, ögon, njurar, och nerver.

Historia om insulin

År 1921, Frederick Grant Banting och Charles H. Best upptäckte insulin medan de arbetade i laboratoriet för John J.R. MacLeod vid University of Toronto. Banting och bästa extraherade materialet från bukspottkörteln hos hundar.

De använde först detta material för att hålla diabetes hundar vid liv och 1922 använde de det framgångsrikt på en 14-årig pojke med diabetes. 1923 upptäckte James B. Collip, en biokemist, att renandet av extraktet förhindrade många av biverkningarna.

År 1923 tilldelades Banting och MacLeod Nobel priset. Bästa och Collip var förbisedd men Banting och MacLeod delade prispengar med dem. Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) första godkända insulin i 1939.

Insulin var det första hormonet som syntetiserades helt i laboratorie, en bedrift som genomfördes 1966 av den amerikanske arbetaren Michael Katsoyannis och forskare i Kina. Det första rekombinanta Human-insulinet godkändes av FDA först 1982.

 

vad är insulin
Konsultera alltid med din läkare vid behov av vård.

Blandade inlägg

Om Jason Statham grundade Raspberry Pi

Om Jason Statham grundat Raspberry Pi kanske han inte hade haft sin actionspäckade fysik. Ganska li

Vad är dvb-t

DVB-T eller Digital Video Broadcast - Terrestrial är den mest använda digitala TV-standarden som a

Vad är ett grafikkort

Ett grafikkort är den sammansättning av komponenter, och som oftast säljs som en produkt, som han

Vad är Blue Ray

Blue Ray skapades 2002 av Panasonic Corporation (Panasonic, Technics), Pioneer, Philips, Thomson, LG

Vad är självkontroll

Självkontroll skiljer oss från våra gamla förfäder och resten av djurriket tack vare vår stora

Vad är kiropraktor

En kiropraktor är hälso- och sjukvårdspersonal inriktad på diagnostik och behandling av neuromus

Vad är ekosystem

Ett ekosystem, en term som mycket ofta används i biologi, är en gemenskap av växter och djur som

Vad är frekvens

Frekvens är en egenskap hos en våg. Vi omges av vågor varje dag. Ljus är en elektromagnetisk vå